Alergény a označenie alergénov
Povinnosť označovať prítomnosť alergénov v potravinách vyplýva zo Smernice Európskeho parlamentu a Rady 2003/89/ES, ktorou sa mení a dopĺňa Smernica 2000/13/ES, pokiaľ ide o označovanie zložiek prítomných v potravinách a Výnosu z MP SR a MZ SR č. 1187/2004 – 100, ktorým sa vydáva hlava PK SR upravujúca označovanie potravín (v znení výnosov č. 1761/2005-100, č. 3069/2005-100, č. 3493/2005-100 a č. 2319/2007-100.)
01. Obilniny obsahujúce lepok (t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody) a výrobky z nich okrem:
a) pšeničných glukózových sirupov vrátane dextrózy, ako aj výrobky z nich, ak proces, ktorému sa podrobili, pravdepodobne nezvýši stupeň alergénnosti určený Európskym úradom pre bezpečnosť potravín pre výrobok, z ktorého pochádzajú,
b) pšeničných maltodextrín, ako aj výrobky z nich, ak proces, ktorému sa podrobili, pravdepodobne nezvýši stupeň alergénnosti určený Európskym úradom pre bezpečnosť potravín pre výrobok, z ktorého pochádzajú,
c) jačmenného glukózového sirupu, obilnín používaných na výrobu destilátov alebo etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu určeného na liehoviny a iné alkoholické nápoje.
02. Kôrovce a výrobky z nich.
03. Vajcia a výrobky z nich.
04. Ryby a výrobky z nich okrem:
a) rybacej želatíny používanej ako nosič vitamínov alebo karotenoidových prípravkov,
b) rybacej želatíny alebo rybacieho gleja používaných na čírenie piva a vína.
05. Arašidy a výrobky z nich.
06. Sójové zrná a výrobky z nich okrem:
a) úplne rafinovaného sójového oleja a tuku, ako aj výrobky z nich, ak proces, ktorému sa podrobili, pravdepodobne nezvýši stupeň alergénnosti určený Európskym úradom pre bezpečnosť potravín pre výrobok, z ktorého pochádzajú,
b) prírodných zmesných tokoferolov (E 306), prírodného D-alfa-tokoferolu, prírodného D-alfatokoferolacetátu, prírodného D-alfa-tokoferolsukcinátu sójového pôvodu,
c) fytosterolov a esterov fytosterolov získaných z rastlinných olejov sójového pôvodu,
d) fytostanolesteru získaného zo sterolov rastlinného oleja sójového pôvodu.
07. Mlieko a výrobky z neho, vrátane laktózy okrem:
a) srvátky používanej na výrobu destilátov alebo etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu určeného na liehoviny a iné alkoholické nápoje,
b) laktitolu.
08. Orechy, ktorými sú mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy a queenslandské orechy a výrobky z nich okrem:
- orechov, ktoré sú používané na výrobu destilátov
09. Zeler a výrobky z neho
10. Horčica a výrobky z nej.
11. Sezamové semená a výrobky z nich.
12. Oxid siričitý a siričitany.
13. Vlčí bôb a výrobky z neho.
14. Mäkkýše a výrobky z nich.